Etalagebenen


Claudicatio Intermittens is een symptoom van perifeer arterieel vaatlijden. Het wordt veroorzaakt door arteriosclerose en kan pijn of een onaangenaam gevoel (kramp, branderigheid en vermoeiheid) geven. Klachten ontstaan tijdens het lopen en verdwijnen na stilstaan, daarom wordt de aandoening in de volksmond ook wel etalagebenen genoemd. De klachten worden veroorzaakt doordat tijdens het lopen de arteriële bloedtoevoer naar de werkende spieren tekortschiet.

Voor de ontwikkeling van collateralen is het noodzakelijk veel en lang te lopen. Dit kan middels specifieke looptraining. Deze is erop gericht om de loopafstand evenals het looptempo op te voeren. Dit ligt vast in een individueel opgesteld loopprogramma, dat U minimaal 3 maanden vol moet houden. Deze looptraining gebeurt op verwijzing van de vaatchirurg, huisarts of praktijkondersteuner.

Wij zijn aangesloten bij het Netwerk ClaudicatioNet.
Onze praktijk werkt samen met de afdeling vaatchirurgie van het St. Elisabeth Ziekenhuis en het Tweestedenziekenhuis in Tilburg, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het MMC in Veldhoven / Eindhoven.